Magyar (Hungarian)
 

 

 

 Dr. Landa gyógynövényes szájvíz

Szájhigiénia

A nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakulhat a fogínygyulladás, fogínysorvadás és a parodontózis. A kezeletlen ínybetegségek a fogak elvesztéséhez vezethetnek.

 

A szájüreg egészségének alapja a rendszeres és alapos szájhigiénia, az egészséges fogak és íny elengethetetlen feltétele pedig a megfelelő tisztítási technika. A fogtisztítás helyes technikája a fogak felületén kialakuló bakteriális eredetű lepedék tényleges eltávolítását jelenti. A bakteriális lepedék hatásos eltávolításához és a fogínygyulladás és a parodontózis kockázatának csökkentéséhez elengedhetetlen:

 

 

A szájüreg egészsége fontosabb, mint gondolná

 

Az egészséges és szép fogsor a modern ember megjelenésének fontos része. A szájüreg egészsége nagyon fontos az egyén számára és egyben befolyásolja a teljes szervezet egészségügyi állapotát. A kezeletlen fogínygulladás, amelyet a foglepedékben megtelepedő baktériumok okoznak, bizonyítottan közrejátszik egyes komolyabb megbetegedések kialakulásában. A nem megfelelő szájhigiéniát alkalmazó páciensek szájában megtelepedő baktériumok olyan káros anyagokat választanak ki, amelyek idővel bejuthatnak a keringési rendszerbe és így a teljes szervezetet támadhatják. Ez a folyamat jelentősen emeli a cardiovascularis megbetegedések (elsősorban a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét), a tüdő megbetegedéseinek és a cukorbetegség kockázatát. Az előrehaladott stádiumú paradentózistól szenvedő betegek esetében a szívinfarktus veszélye a négyszeresége nő az egészséges populációhoz képest. Az fogínygyulladásban szenvedő várandós kismamáknál a koraszülés esélye magasabb. A szájüreg nem mefelelő higiéniája egy sor megbetegedésért tehető felelőssé - elsősorban a fogromlásért és a fogínygyulladásért, fogínysorvadásért valamint a parodontózisért. A rendszeres és alapos szájhigiénia a szájüreg egészségének biztosítéka, amely a szervezetünk általános egészségügyi állapotának része.

 

  • A felnőtt lakosság kb. 90%-a szenved a fogínygyulladás és a kevésbé vagy jobban előrehaladott fogínysorvadás, parodontózis valamelyik formájától. A gyulladás külső jele a fogínyvérzés.
  • Ha a kezdődő parodontózisnak nem szentelünk elég figyelmet, a folyamat a krónikus fázisba lép, amely már visszafordíthatlan következményekkel járhat és hosszú távon az érintett fogak elvesztését okozhatja.  A fogak idő előtti elvesztéséért 70%-ban pont a parodontózis tehető felelőssé.

 

 

A fogak tisztításanak helyes technikája

 

A helyes szájhigiénia részeként a fogainkat naponta kétszer kellene alaposan megtisztítanunk. Reggel a reggeil elfogyasztása után és este az utolsó napi étkezést követően. A legfontosabb az esti szájhigiénia az elalvás előtt. A fogak felületén megtapadt ételmaradékok éjszaka okozhatják a legnagyobb károkat, mivel a nyelv és az ajkak, amelyek napközben folymatosan ledörzsölik és tisztítják a fogak felületét, velünk együtt alszanak. Ugyanúgy, a nyálmirigyek tevékenysége is csökken, amelyek a nyál kibocsátásával higítják a szájban nap közben esetleg felhalmozódó káros anyagokat és így akadályozzák a lepedékek kialakulását. A szájüreg nedves és meleg közege éjszaka a baktériumok számára maga a paradicsom, ahol kedvükre szaporodhatnak. Ugyanakkor arról sem szabad megfeletkezünk, hogy a fogakat igazából minden étkezés után meg kellene tisztítanunk. A fogtisztítás hossza a gyakorlat függvénye és egyénenként változó. De semmi esetre sem kellene 2-3 percnél rövidebbideig tartania.

 

A fogkefével történő tisztítás - a javasolt módszer

 

A szájüreg tisztítását a felső fogsorral kezdjük. Először a fogak külső felületét tisztítjuk meg. Helyezze a fogkefét az ínyhez 45°-ban úgy, hogy a fogkefe szálai egyaránt hozzáérjenek az ínyhez és a foghoz. A fogkefével először a felső fogsor fogainak külső, majd belső felületét tisztítjuk meg. Az elülső fogak belső felületét úgy tudjuk alaposan megtisztítani, ha a fogkefét derékszögben helyezzük a fogakhoz úgy, hogy a fogkefe fekének fele az elülső fogak mögött legyen. A tisztítást le-fel irányuló finom mozdulatokkkal végezze. Utolsó lépésként a fogak rágófeületeit tisztítjuk meg. Helyezze a fogkefét a fogak rágófelületére és finom előre-hátra mozdulatokkal tisztítsa meg őket. Hasonó módon járjon le az alsó fogsoron is.

 

 

 

 

A fogközök tisztítása fogközi kefével

 

A szájhigiénia alapja a helyes fogmosás, de ez önmagában még nem elegendő. A fogkefe csak a fogak külső, belső és rágófelületének megtisztítására alkalmas. A szájhigiénia szempontjából fontos fogközök gyakorlatilag érintetlenek maradnak. Ugyankkor pont ezeken a helyeken tud a foglepedék felhalmozódni és ezzek lehetővé válik a fogkőképződés folyamatának kialakulása. A lerakodó fogkő aztán irritálja az ínyt és károsítja a fogak felületét. Az ínyszövet immunreakciójának tünetei a bevérzés és az érzékenység megnövekedése. A folyamatos irritáció végül ínygyulladást és a paradentózis kialakulását okoza. Ezért elengedhetetlen a fogközi kefék és a fogselymek alkalmazása! A fogközi kefe használata elsősorban a hátsó fogak esetében elengedhetetlen. Legjobban a rágófogak közeinek tisztítására alkalmas. A megfelelő és eredményes használat feltétele, hogy ezekről a területekről eltávolíttassuk a fogkövet, valamint hogy olyan méretű fogközi kefét válasszunk, amely teljesen kitölti ezeket az üregeket és így biztosítja az alapos tisztítást. A fogközi kefét óvatosan merőlegesen vezesse be a fogak közi résekbe figyelve arra, hogy ne sértse meg az ínyt és óvatos előre-hátra mozdulatokkal tisztítsa meg a közöket. Soha ne kezdje el a fogközi kefét forgatni a fogak között, mert ez a fej szálainak kilazulását okozhatja. A kefét naponta hasznája, a reggei és az esti fogmosés előtt, fogkrém nélkül, egyszerűen vízbe, szükség esetén a megfelelő szájfertőtlenítő oldatba vagy szájvízbe mártva.

 

 

 

 

A fogközök tisztítása fogselyemmel

 

Ott, ahol nem tudjuk a fogközi kefét használni, a fogselyem lehet a segítségünkre. A fogselyem elsősorban az elülső fogak fogközeinek tisztítására alkalmas. A fogselyem használatához megfelelő jártasság szükséges, amelyet el kell sajátítani. Azok számára, akik nem tudják a fogselymet megfelelően akalmazni, léteznek speciális, a használatot megkönnyítő eszközök, mint a szálbevezetők és a rögzített selyemszálak - egyszer használatos, műanyag keretben kifeszített fogselyem szálak, amelyek megkönyítik a tisztítást.

 

 

 

 

A nyelv tisztítása

 

Ne feledkezzünk meg a nylev tiszításáról sem. A szájszag erdete az esetek körülbelül 90%-ában a szájüregben van. A szájszag nagyon sok ember életét keserít meg, és kialakulása általában a nem megfelelő szájhigiénia eredménye. Ezért arra is figyelmet kell fordítanunk, hogy a nyelvünk milyen állapotban van. Ha rücskös, mélyen barázdált vagy fehér lepedék fedi, az ideális táptalajt jeletni a szájszagért felelős baktériumok számára. Ilyen esetekben ajánlott a  nyelvvakaró hasznlata, amely segítségével el tudjuk távolítani a káros baktériumokat. Használhatjuk a fagyományos fogkefét is, amellyel végigdörzsülhetjük a nyelv felületét háturlól előrefelé haladva.

 

 

Megfelelő segédeszközök és anyagok

 

Fogkefe
A legmegfelelőbb az egyenesre vágott, kis fejű fogkefék hasznlata. Minék sűrűbben helyezkednek el a fogkefe szálai, annál erőseb a tisztító hatás. A kis fej azért előnyös, mert jobban irányítható, így a megfelelő helyek pontosabban érhetők el és tisztíthatóak, valamint a fogkefével a fogakra és az ínyre gyakorolt nyomás is jobban kontrolálható. A fogkefe szálainak a megfelelő puhaságúaknak kell lenniük, hogy a rendsezres hasznlat nem sértse meg a fogínyt és a szájüreg egyéb felületeit. Nem igaz, hogy a puha fogkefe nem tisztítja meg a fogakat. Ugyanakkor a fogkeféket legalább évente 4x kell lecserénlni, soha nem lenne szabad elkopott, szétálló fejű fogkefét használni. A használat után a fogkefét át kell öblíteni forró vízzel, és elkülönítve, fejjel felfelé kell a pohárba vagy a tartóba helyezni, hogy alaposan ki tudjon száradni és ne kezdjen el penészedni. Az egyes fogkeféknek nem lenne szabad összeérniük, hogy a baktériumok és esetleges fertőzések ne terjedhessenek át egyik fogkeféről a másikra. A szakemberek által kifejlesztett éjs ajánlott legmegfelelőbb fogkefék választékát megtalálhatja a webshopunkban.

 

Fogközi kefe
A piacon rengeteg ilyen fajta fogkefe található. Ugyanakkor a legjobb, ha a megfelelő méret és fajta kiválasztásában szakember segít. A webshopunkban megtalálhatják a legjobb minőségű fogközi kefék választékát.

 

Fogselyem
A fogselymek különböző vastagsában kaphatók és lehetnek viaszosak vagy teflonbevonatúak. Olyan fogselmyek iskaphatóka, emelyek fluoridot tartalmaznak vagy mentolos ízesítésűek. A választáshoz ajánlott konzultálni a megfelelő szakemberrel, vagy nézzen szét az webshopunk választékában.

 

Fogkrém
Az átlagos fogkrém vízből, dörzsanyagokból, habosítóból, ízesítőből, színezékből és fluoridból áll. A fluoridtartalom eltérő a különböző fogkrémekben. Általában igaz, hogy előrehaladottabb állapotú a fogromlás esetén jobb minőségű, több fluoridot tartalmazó fogkrémet kell ajánlani. A fogkrémek különböző típusú és koncentrátumú fluoridot tartalmaznak. A gyermekek számára készített fogkrémek fluorid tartalma legfeljebb 500 ppmF, míg a felnőttek számára készülő fogkrémek akár 1500 ppmF mennyiséget is tartalmazhatnak. A fogkrémet már a foglepedéktől megtisztított fogakra kell felvinni. Soha ne tegyen fogkrémet a fogkefe fejének teljes hosszára, egy borsónyi mennyiség bőven elég. Szintén nem ajánlott a fogkrémet teljesen kiöblíteni a szájüregből, mert ezzel valójában csökkentjük a fogkrém hatékonyságát. A webshopunkban ajánlott fogkrémek a piacon található legjobb minőségi kategóriába tartoznak.

 

Szájvíz
A szájvizek a megfelelő szájhigiénia fontos kiegészítői. A hatékonyságukat jelentősen növeli a megfelelően végrehajtott fogtisztítás. Bizonyos szájvizeket kifejezetten a szájüregi megbetegedések gyógyítására fejlesztettek ki - elsősorban a parodontózis kezelésére. Kimagasló és ajánlott termék erre az esetre a Dr. Landa gyógynövényes szájvíz.

 Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

 

Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

Parodontózis ellen

Önök írták

2020.06.22

Dr. Landa szájvízről

 Tisztelt Dr. Landa!

Természetesen, a Covid-19 vírus időszak kellős közepén gyulladt be az ínyem. Megvettem ezt a Dr. Landa szájvízet, mert a leírás alapján úgy gondoltam, ez jó lehet nekem. Már eltelt két hónap és a gyulladás úgy néz ki, hogy teljesen megszünt. Nem volt olcsó, de legalább használt. Végül emiatt már nem megyek idő elött a fogorvosomhoz.

Tisztlelettel:

Gajzágó Béla

Budapest

2020.01.21

szájzuhany elégedettség

 Kedves Dr. Landa!

Köszönöm a gyors szállítást. A Sowash szájzuhanyt egyszerűen fel tudtam szerelni a vízcsapra, ahogy mondták. Tökéletesen működik, rendelni fogunk pótfejeket is, mert ezt magamnak vettem, de a család többi tagja is rákapott. 

Üdvözlettel:

Zsebe Gáborné (Körmend)

 

2019.02.12

Vásárlói levél

 Tisztelt Dr. Landa! 

Ezúton is szeretném megköszönni a rendelésem gyors kiszállítását és a telefonon kapott szívélyes tanácsokat. A szájvizet már több mint két hete használom, ahogy javasolta napi három alkalommal. Az elején egy kicsit csípet, erősnek tartottam, de mostanra már egész kellemesnek tűnik. A lényeg, hogy úgy érzem, a meglazult fogaim mintha stabilabban állnának a helyükön. A duzzadt, piros ínyem is halványodik. 

Üdvözlettel:

Gesztesi Borbála Tárnokról

 


 

Hírlevél regisztráció

Hírlevél regisztráció

Kapcsolat

Levélküldés

Hírlevelet kérek

Ha szeretne tájékoztatást kapni híreinkről, akcióinkról,

kérjük adja meg e-mail címét.

Elküld

Fontos információk

Webtérkép