Magyar (Hungarian)
 

 

 

 Dr. Landa gyógynövényes szájvíz

Fogínysorvadás, parodontózis (parodontitis)

 

A fogínygyulladás a fogínysorvadás és a parodontózis a fogak elvesztéséhez vezethet

 

A fogínygyulladás (gingivitis) és fogínysorvadás az íny és a környező szövetek leggyakoribb megbetegedése. A felnőtt lakosság 90%-ánál előfordul, különösen a nem megfelelő szájhigiénia okozhatja. A kezeletlenül hagyott fogínygyulladás idővel komolyabb megbetegedéseket okozhat - parodontitist, ami a fogágy gyulladását jelenti és parodontózist, vagyis fogyínysorvadást. A parodontózis következménye, hogy a fogakat az állkapocscsonthoz rögzítő apparátus meggyengül, elhal, kialakul a fogínysorvadás, a fogágy degeneratív megbetegedése, ami a fogíny visszahúzódása a fognyakakról. A megbetegedés következménye a fogak meglazulása, majd elvesztése.

 

A fogínygyulladást a a szájüregben elszaporodó baktériumok okozzák, amelyek ún. plakkot - a fogak felületére tapadó vékony réteget képeznek. Ha a plakkokat rendszeres időközönként nem távolíttajuk el, idővel megkeményednek és kialakul a fogkő. A fogkő és a baktériumok irritálják az ínyt, ami gyulladás kialakulásához vezet. A baktériumok behatolnak a gyulladt íny és a fog közé, ún. tasakok alakulnak ki. Az íny elválik a fog felületéről, ormány alakul ki, amely rothadásnak indul és ezáltal kellemetlen szájszagot okoz. Megjelenik a fogínysorvadás, a parodontózis (parodontitis). Amikor a gyulladás eléri a fogágyat, már parodontitisről beszélünk. A fogágygyulladás következtében a fogakat rögzítő szövetek elbomlanak, a betegség átterjedhet az állkapocs csontszövetére is. Ennek együttes következménye, hogy a fog tartószerkezete meggyengül, elbomlik, így a fogak meglazulnak, majd kihullanak (lásd a bemutató videó).

 

 

Hogyan ismerjük fel a paradentózist?

 

A fogínygyulladást viszonylag egyszerűen fel lehet ismerni. Az íny gyulladt, vörös és duzzadt. Gyakran vérzik és lehet puha tapintású is, általában nem okoz fájdalmat. A fogínygyulladás megelőzése és kezelése alapvetően a megfelelő szájhigiénia betartását jelenti. Fontos a fogorvossal való együttműködés, különösen a megfelelő szájhigiénia elsajátításában, amely a fogak alapos mosását és a fogközök fogközi kefével és fogselyemmel történő tisztítását jelenti. A mindennapi szájhigiénia befejező lépéseként a szájüreg szájvízzel való kiöblögetését ajánljuk.

 

A parodontózis a fogágy - parodontum - szöveteinek bakteriális eredetű gyulladása, amelyet gyakran fogínygyulladás ( gingivitis ) előz meg. A szervezet a fertőzésre olyan anyagok termelésével válaszol, amelyek a fogat rögzítő szövetek és akár a csontszövet lebomlását okozzák. Kialakul a parodontózis, a fogíny degeneratív elváltozása, a fogínysorvadás. Ennek következménye a fogak fokozatos meglazulása, amely akár az elvesztésükhöz is vezethet. A  parodontózis veszélye abban áll, hogy lefolyásuk sokszor fájdalommentes.

 

A parodontózis általában a középkorú és idősebb népesség betegsége. Az alapvető különbség a parodontózis és a fogínygyulladás között az, hogy a parodontózis tartós károsdást okoz. Csak néhány kevésbé súlyos esetben lehetséges a sérült szövet regenerációja. Ugyanakkor a helyes kezelés és a szájüreg megfelelő higiéniája a megbetegedés bármelyik stádiumában javíthat a fogíny állapotán és megelőzheti az előrehaladott állapotok kialakulását.

 

A parodontózis tünetei elsősorban a fogíny visszahúzódása, a fogínyvérzés és a szájszag. Az előrehaladott állapotban a fogak meglazulnak, mozognak a fog rögzítésének megbetegedése miatt. A végső stádium a fogak kiesése. Sajnos azonban sok ember nem ismeri fel időben a tüneteket. A fogorvos a megbetegedést az íny állapotának alapos vizsgálatával vagy fogászati röntgenfelvétel készítésével állapíthatja meg, amelyen látszik a fogszövetek sorvadása. A parodontózis kialakulásának megakadályozása vagy gyógyítása a korai stádiumban egyedül a rendszeres és megfelelő szájhigiénia betartásával lehetséges. 

 

Mi a fogplakk (lepedék) és hogyan keletkezik

 

A szájüregben kialakuló problémák feltűnés nélkül, a fogak felületén kialakuló ártalmatlannak tűnő elváltozásokkal kezdődnek. Már rövid idővel a fogmosás után a fogak felületén (a műfogakon is) a nyálból kiváló fehérjeréteg tapad meg. Ebbe a nagyon vékony és szinte észrevehetetlen bevonatba telepednek meg a szájüregben élő mikroorganizmusok. Ha nem megfelelően tisztítja a fogait, akkor a felületükön néhány óra vagy néhány nap múlva megjelenik a fogak felszínén ez az eleinte áttetsző, majd halványan elszíneződő összefüggő lepedék, a fogplakk (dentalis plaque).

 

Ha elegendő időt hagyunk a mikróbáknak, annyira elszaporodnak, hogy a plakk kezd veszélyessé válni. A lepedék baktériumai egy sor veszélyes anyagot termelnek, amelyeket a fogzománc számára veszélyes és a fogromlásért felelős anyagokra, valamint az íny számára veszélyes, fogínygyulladást, majd parodontitist okozó anyagokra osztunk fel. Ez utóbbiak főleg a szabad ínyszéleket ás az interdentiális fogínyt támadják meg. A szervezet a fertőzésre gyulladással reagál.

 

Mi a parodonntózis és hogyan akaluk ki

 

Mi tehát a parodontózis - a fogágygyulladás? Mitől alakul ki, hogy kezdődik és milyen tünetei vannak?
A latin parodontitis kifejezés magyarul a parodont, vagyis a fogágy gyulladásos megbetegedését jelenti. A fogágy azoknak a szöveteknek az összességét jelöli, amelyek a fogakat a formeredben - az állkapocs mélyedéseiben - rögzítik. A fogágy része az íny is, amelyet - mint a fogágy külső felszínét - először támadják meg a plakkokban elszaporodó baktriumok. Emiatt a parodontózis első és leggyakoribb jele a fogínygyulladás (gingivitis). Mint minden gyulladást, ezt is az érintett terület kivörösödése, megdagadása jelzi. A parodontózis maradandó károsodást jelentő szövődménye, a fogínysorvadás. Ebben a stádiumban a sérült fogíny szövete elkezd elbomlani, visszahúzódni a fognyakakról.

 

normális, egészséges íny             Normális, egészséges íny

 

A fogínygyulladásnak még egy sepciális tünete van, a fogínyvérzés, ami megjelenhet a fogmosás, az étkezés alatt vagy spontán módon (akár éjszaka, alvás közbebn is). Vigyázat, ebben az esetben a parodontózis már nagyon közel van! Azoknál, akiknél nem kezelt krónikus fogínygyulladás tartósan fennáll, a lepedék baktériumflórája a fogköképződés mellett gyakran mélyebb károkat is okoz. Nem csak a szabad ínyszél károsodik, hanem azt ínymeder viszonlag kevésbé ellenálló alja is. Az egészséges íny esetén az ínymeder maximális mélysége 3 mm. Ha viszont a meder alja megsérül, a gyulladás behatol a mélyebb rétegekbe és a meder elérheti akár a 11 mm-t is! A fertőzés megtámadja az álkapocscsont és a foggyökér közötti kötőszövetes tartófonalakat, a csontot és a fogzománcot is, a fog és az íny között kialakul az ún. tasak.

 

Mik tehát a parodonttózis első jelei? Megjelenik a fogínygyulladás, a fogínyvérzés és a kellemetlen szájszag, a tasaskok a fogak mellett, a fogcement, a kötőszövetek és a csont károsodása. Amíg az fogínygyulladás szabad szemmel is könnyen észrevehető és a tasak mérete speciális szondával könnyen megmérhető, a csonszövet lebomlását csak a fogászati röntgen mutatja ki. Nagyon fontos tény, hogy a krónikus fogínygyulladás és a kezdődő parodontózis  nem fájdalmas! Ezért, mire a fogorvoshoz fordulnak, sok betegnek már csak a jelentősen károsodott a fogágya. 

 

Általában azok szenvednek a krónikus fogínygyulladástól, akik nem megfelelően tisztítják a fogukat. Ha a foglepedéknek elég időt hagyunk, a szervezet végekezési reakciói kudarcot vallhatnak és a gyulladás tovább terjedhet a mélyebb rétegekben. Így alakul ki a parodontózis. Ha a szájüregeg higiéniéja nem megfelelő, nem csak a szervezet védekezési kísérletei lesznek feleslegesek, hanem a parodontózis megállítására vagy gyógyítására tett kísérleteink is.

 

ínygyulladás - gingivititis              Ínygyulladás - gingivititis

 

Fontos újra megismételni, hogy a parodontózist a foglepedék váltja ki. A szervezet a fertőzésre gyulladással reagál, ami először csak az ínyre terjed ki. Az fogíngyulladás idővel a mélyebb rétegekre is átterjed, a folyamat elsősorban az állkapocs és a foggyökér közötti kötőszöveteket károsítja, majd magát a csontot és a fogcementet is. Kialakulnak a tasakok. A fog lassan elveszíti a rögzítő apparátusát, így idővel a fogak mozogni kezdenek, megváltozik a helyzetük ("vándorolnak" az állkapocsaban), míg végül a folyamat végkifejlete a fogak elvesztése lesz.

 

A problémát a fogkő okozza

 

Előfordul, hogy a parodontózis kialakulása során nem látható a szájüregben jelenős mennyiségű fogkőlerakódás. Mégis ki kell jelentenünk, hogy a problémát a fogkő okozza. A fogkő úgy jön létre, hogy a nyálban előforduló ásványi anyagok a foglepedékben kikristályosodnak. Ahogy az ínygyulladásról is igaz, hogy a foglepedék nélkül nem jön létre, úgy a fogkőről is elmondhatjuk, hogy a mikrobiális lepedék nélkül nincs fogkő sem! A fogak megfelelő tisztításával a már kialalkult fogkövet nem tudjuk eltávolítani, de magát a kialakulását hatásosan megelőzhetjük. A fogkőnek sok kellemetlen tulajdonsága van. Az egyik közülük, hogy nem csak a látható helyeken rakódik le, vagyis az íny felett, hanem alatta is! A parodonititistől szenvedő betegek esetében jellemzően a tasakokban "rejtőzik".

 

A fogkő alapvető és kellemetlen tulajdonséga az is, hogy a mikrobiális lepedék rendkívül jó "hordozója". Mivel kemény és durva felülete van, befurakodik az íny és a foggyökér közé is, megsérti az ínyt, megkönnyíti a baktériumok eljutását a fogágyhoz. Néha ez a folyamat jól megfigyelhető az alsó elülső fogakon, ahol látható a fogkő és közvetlenül alatta a kezdődő fogínysorvadás. Ha ilyen jellegű fogkőlerakódásai vanank, hogy alóluk már esetleg ki sem látszik a fog felszíne, higgye el, hogy a fogai már nem megfelelően rögzítettek és védtelenek a külső behatásokkal szemben, mivel már jelentősen sérülhettek a fogakat az állkapocsban rögzítő szövetek.

 

paradentózis              Parodontózis

 

A parodontózis gyógyítása

 

A parodontózis gyógyításának első fázisa a helyes száhigiénia elsajátítása - ennek hatékonyásga a páciensen múlik. Ez elsősorban a mechanikai eszközök helyes használatának elsajátítását jelenti, amelyekkel a mikrobiális foglepedék eltávolítható. A klasszikus fog- és fogközi kefék, a fogselymek és a kiváló minőségű szájvíz, a szájzuhany a megfelelő szájápolás alapjait képezik. A fogak megfelelő tisztítása nem hanyagolható és ráadásul egy egész életen át kell naponta elvégezni. A parodontózis gyógyítása nem egyszerű folyamat, és munka háromnegyedét  a páciensnek kell elvégeznie! Annál a betegnél, aki egyáltalán nem vagy nem megfelelően tisztítja a fogait, értelmetlen és hatástalan a további fázisok alkalmazása.

A második fázis a fogkő eltávolítását jelenti. A fogíny felett elhelyezkedő fogkő esetében ez nem jelent különösebb problémát, mivel a fogkő jelenléte szó szerint látható. A fogíny alatt elhelyezkedő fogkőre az íny rendellenességei és a fogfelület egyenletlenségei utalhatnak a szabad ínyvégek szondázása során. Az is az ilyen típusú fogkő jelenlétére utalhat, ha a szigorúan betartott szájhigiénia ellenére sem javul a krónikus fogínygyulladás. A két "típusú" fogkő eltávolításának módszere is eltérő. A fogíny felett elhelyezkedő látható fogkő eltávolítására számos eszköz áll rendelkezlésre, például olyan ultrahangos készülékek, amelyek használata során az íny vagy a fogfelület megsértésének kockázata minimális. A fogíny alatt "elbújt" fogkő általában keményebb és jobban tapad a fog felületéhez. Ugyanakkor léteznek speciális eszközök, amelyeket kifejezetten az ilyen típusú fogkő eltávolítására fejlesztetek ki.

 

előrehaladott paradentózis              Előrehaladott parodontózis

 

A fogkő eltávolításának folyamata fosszabb időt vesz igénybe. Ha már nagyobb mennyiségű lerakódás van a fogakon, nem ritka, hogy az eltávolításához többszöri, ismételt kezelésekre van szükség. A speciális eszközök segítságável a fogkő eltávolítása mellett megfelelően meg kell tisztítani a fogak és a megsérült fogcement felületét és amennyire lehetséges, kiigazítani az egyenletlenségeket. Csak ebben az esetben van esély arra, hogy helyreáll az egészséges kapcsolat a fog és a fogíny között és sikerül megállítani, majd visszafordítani a kóros folyamatokat (vagyis meggyógyítani a parodontózist). Azt, amiről eddig az előzőekben szó esett, a konzervatív gyógyítási mószer.

Nálunk még a fenti eljárást teljes egészében a fogorvos végzi el, de nyugaton ezeket a beavatkozásokat és kezeléseket már az erre speciálisan kiképzett, fogorvosok irányítása alatt dolgozó szájhigienikusok látják el. A fogkő gyors és szakszerű eltávolítása mellett a pácensek számára alapos képzést nyújtanak a megfelelő szájhigiénia elsajátításához.

A parodontózis gyógyításának folyamán egyes esetekben szükség lehet a sebészeti beavatkozásra is, amely alkalmazása viszont már a helyes szájhigiénia elsajátítása és a látható fogkő eltávolítása után ajánlott (ellenkező esetben nem fogja meghozni a kívánt eredményt). A beavatkozás folyamán az érzéstelenítés után az íny fogtól való elválasztásával lehetőség van a fog íny alatti felületének közvetlen és alapos tisztítására és a fogágy gyógításához szükséges beavatkozásokra.

 

Videó - a parodontózis súlyosságának három stádiuma

 

A parodontitisnek három súlyossági foka van. Az enyhe stádium, amikor a gyógyítás elsősorban a speciális fogtisztításból, valamint a plakk és a fogkő eltávolításából áll. Közepes súlyosság esetén el kell távoítani az íny feletti és íny alatti fogkövet, és a fogorvos szükség esetén konkrét - akár szájsebészeti - bevatkozásokat végetzhet. A kritikus stádiumban a sebészeti beavatkozás és gyakran a fogak elvesztése is elkerülhetetlen lehet.

 

 

 

A fog anatómiája

 Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

 

Dr. Landa gyógynövényes szájvíz (koncentrátum)

Parodontózis ellen

Önök írták

2020.06.22

Dr. Landa szájvízről

 Tisztelt Dr. Landa!

Természetesen, a Covid-19 vírus időszak kellős közepén gyulladt be az ínyem. Megvettem ezt a Dr. Landa szájvízet, mert a leírás alapján úgy gondoltam, ez jó lehet nekem. Már eltelt két hónap és a gyulladás úgy néz ki, hogy teljesen megszünt. Nem volt olcsó, de legalább használt. Végül emiatt már nem megyek idő elött a fogorvosomhoz.

Tisztlelettel:

Gajzágó Béla

Budapest

2020.01.21

szájzuhany elégedettség

 Kedves Dr. Landa!

Köszönöm a gyors szállítást. A Sowash szájzuhanyt egyszerűen fel tudtam szerelni a vízcsapra, ahogy mondták. Tökéletesen működik, rendelni fogunk pótfejeket is, mert ezt magamnak vettem, de a család többi tagja is rákapott. 

Üdvözlettel:

Zsebe Gáborné (Körmend)

 

2019.02.12

Vásárlói levél

 Tisztelt Dr. Landa! 

Ezúton is szeretném megköszönni a rendelésem gyors kiszállítását és a telefonon kapott szívélyes tanácsokat. A szájvizet már több mint két hete használom, ahogy javasolta napi három alkalommal. Az elején egy kicsit csípet, erősnek tartottam, de mostanra már egész kellemesnek tűnik. A lényeg, hogy úgy érzem, a meglazult fogaim mintha stabilabban állnának a helyükön. A duzzadt, piros ínyem is halványodik. 

Üdvözlettel:

Gesztesi Borbála Tárnokról

 


 

Hírlevél regisztráció

Hírlevél regisztráció

Kapcsolat

Levélküldés

Hírlevelet kérek

Ha szeretne tájékoztatást kapni híreinkről, akcióinkról,

kérjük adja meg e-mail címét.

Elküld

Fontos információk

Webtérkép